2011. október 26., szerda

1936 olimpiai fáklya Berlin olimpia sport - Jelenlegi ára: 250 000 Ft

100% Eredeti 1936-os Berlini Olimpiai fáklya Oklevéllel,
fényképekkel és korabeli (nem olimpiai) érmekkel.
Családi darab, a körülmények úgy hozták, hogy árverésre kell bocsátanunk.
"A modern Olimpiai Játékok történetében elso alkalommal 1936-ban jutatták el az ókori helyszínen meggyújtott lángot futó stafétával a játékok helyszínére. A váltó hét országon át (3075 km) – Görögország (1108 km), Bulgária (238 km), Jugoszlávia (575 km), Magyarország (386 km), Ausztria (219 km), Csehszlovákia (282 km), Németország (267 km) – haladt.
A lángot 1936. július 20-án gyújtották meg a görögoszági Olümpiában, amely Magyarországra július 28-án reggel érkezett a horgosi határátkelonél. A fáklyát az útbaejtett településeken ünnepélyes keretek között fogadták. Kecskeméten az olimpiai ötkarikát készítették el barackból, Budapesten a Hosök terén az ismeretlen katona sírjánál állították ki a lángot. A váltó éjszaka is folytatta útját és másnap hajnalban Oroszvárnál hagyta el az országot. "
/forrás: WikiPedia/
A fáklyát és az oklevelet a futó kapta elismerésül 1936-ban, amikor részt vett az olimpiai láng stafétában.
A fáklya a képeken látható szép állapotban van, anyaga Krupp rozsdamentes acél.
Az oklevelet három fényképpel együtt vékony farostlapra ragasztották, az oklevelet a futó által helyi és megyei versenyeken (futás és asztalitenisz) 1928-1941 között nyert érmek veszik körbe, ezek a farostlemezen átfűzött vastag szövetcérnával vannak rögzítve.
A farostlemez be volt keretezve és üvegezve, azonban - valószínűleg a II. vh. vége alatti és az azt követő mostoha tárolási körülmények miatt - az olcsó gipsz keret meglehetosen elmállott, némi nedvességet és port eresztett a farostlapra, aminek a legalja emiatt enyhén meghajolt.
A farostlemez az oklevéllel, fotókkal és érmekkel a keretbol ki lett véve és ecsettel portalanítva lett.
Fentiek miatt a tintával írt név az oklevélen erősen fakult, de olvasható (fotó - vezetéknevet én pixelesítettem), csakúgy mint Stankovits Szilárd aláírása, aki akkoriban a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség Európai Bizottságának elnöke volt.
A fényképek közül a portré van a legjobb állapotban (fotó - arcot én pixelesítettem), a futót a fáklyával ábrázoló fényképek a képen látható fokban fakultak.
A fáklya és a kép, fotók, érmek egységet képeznek, a nyertes licitáló viszi mindet.
FONTOS!
A tárgyak egyedisége és értéke miatt postán nem áll módomban elküldeni, futárral is csak előre utalást követően adom fel.
Javasolom a személyes átvételt, ahol a nyertes meggyőződhet az eredetiségükről.
Csak komoly érdeklődők licitáljanak, köszönöm.


Jelenlegi ára: 250 000 Ft

Az aukció vége: 2011-10-10 10:25
. 1936 olimpiai fáklya Berlin olimpia sport - Jelenlegi ára: 250 000 Ft